Durerile lombare cu care se confrunta stivuitoristii. Cum pot fi evitate?

Manipularea unui stivuitor poate parea o activitate simpla pentru cei care nu au facut-o niciodata. Insa, in acest domeniu este necesara multa atentie din partea operatorului nu doar asupra marfurilor manevrate, ci si asupra sa pentru a evita riscul aparitiei durerilor lombare cauzate de orele lungi de munca.

O atentie sporita acordata confortului stivuitoristilor

Durerile lombare datorate operarii stivuitoarelor pe durata unui schimb de lucru reprezinta principala problema cu care se confrunta majoritatea stivuitoristilor din intreaga lume. Desi stivuitoarele au aparut inca de la inceputul secolului XX, de abia in 1987 a fost realizat primul studiu care examina relatia dintre durerile lombare ale stivuitoristilor si pozitia coloanei vertebrale. Astfel, in cadrul studiului, cercetatorii au concluzionat ca durerile lombare si afectiunile coloanei vertebrale sunt foarte frecvente in randul operatorilor de stivuitoare.

Multi dintre stivuitoristii dumneavoastra probabil ca se confrunta deja cu astfel de afectiuni sau vor fi afectati in viitor, pe parcursul carierei lor. Putem veni in sprijinul lor pentru a minimiza riscurile ce pot aparea pe termen scurt sau lung. De altfel, daca intelegem cauzele care determina durerile lombare care apar dupa o manipulare indelungata a unui stivuitor, putem lua masurile necesare pentru a preveni aparitia acestei probleme.

Care sunt cauzele aparitiei durerii lombare provocate de manevrarea stivuitoarelor?

Potrivit unui studiu realizat de Institutul National de Informatii despre Biotehnologie (NIBI) din America, 95% dintre operatorii de stivuitoare se confrunta cu dureri de spate, in zona lombara. De asemenea, tot in cadrul acestui studiu, unii dintre respondenti au afirmat ca se confrunta si cu dureri cervicale.

Un studiu separat a dezvaluit ca exista doua cauze principale care determina durerile de spate ale stivuitoristilor:

1. Pozitia incorecta a spatelui – manevrarea unui stivuitor presupune din partea operatorului miscari de rasucire, rotire, indoire si inclinare. Aceste miscari sau altele similare pot duce la compresia coloanei vertebrale, determinand fracturile de compresie, si pot deteriora partea lombara daca stivuitoristul nu are o pozitie corecta pe scaun. Daca aceste activitati au loc zilnic, riscurile aparitiei acestor probleme de sanatate sunt mari.

2. Vibratiile stivuitorului – desi scaunul stivuitorului sustine spatele operatorului, vibratiile determinate de motorul echipamentului sunt intens resimtite. Expunerea zilnica la acest regim de lucru devine daunatoare pentru coloana vertebrala cauzand in timp aparitia durerilor lombare.

Durata regimului de lucru contribuie, de asemenea, la aparatia problemelor de spate. Orele indelungate petrecute pe scaunul unui stivuitor favorizeaza afectiunile lombare.

Ce solutii avem pentru reducerea riscului de aparitie a durerilor lombare pentru stivuitoristi?

Crearea unor noi obiceiuri din partea operatorilor privind pozitia spatelui pe parcursul manevrarii unui stivuitor, poate ajuta la ameliorarea durerilor lombare.

Stivuitoristii trebuie sa-si mentina spatele intr-o pozitie dreapta si sa evite aplecarea asupra comenzilor stivuitorului. Operatorii trebuie sa ajunga cu usurinta la volan, pedale si panoul de control, fara a tensiona spatele si gatul. De asemenea, nu este recomandata purtatea telefonului mobil sau a portofelului in buzunarele din spate ale pantalonilor. Pentru stivuitoristii care obisnuiesc sa stea aplecati asupra volanului, le poate fi inlocuit echipamentul cu unul ce poate fi operat stand in picioare. Operatorilor care prezinta dureri de spate cauzate de timpul indelungat petrecut in picioare, li se poate furniza un utilaj proiectat cu scaun ergonomic.

Durerile de spate provocate de vibratiile stivuitorului sunt mai greu de contracarat intrucat toate utilajele vibreaza intr-o anumita masura. Cu toate acestea, impactul vibratiilor asupra coloanei poate fi redus printr-o serie de masuri, cum ar fi micsorarea vitezei de deplasare a stivuitorului, evitarea zonelor cu denivelari sau echiparea utilajului cu scaun cu suspensie pe perna de aer.

De asemenea, se recomanda ca stivuitoristii sa ia pauze la anumite intervale de timp si sa faca plimbari pentru a imbunatati circulatia sangelui.  

Respectarea recomandarilor de mai sus de catre operatorii de stivuitoare si modernizarea flotei cu utilaje ergonomice proiectate in jurul confortului utilizatorului, pot ajuta la reducerea riscului aparitiei durerilor lombare cu care se confrunta stivuitoristii.

Sursa articolului: ForkliftCertification.com