Cum depozitati bateriile de tractiune daca activitatea se suspenda din cauza COVID-19?

Criza sanitara generata de pandemia de COVID-19 produce numeroase intreruperi ale activitatilor in intreaga lume. Companiile se confrunta in prezent cu un grad ridicat de absenteism in randul angajatilor, cerere redusa pentru produse si servicii sau chiar suspendarea activitatii impusa de catre autoritati.

Multe industrii au devenit vitale in aceasta perioada, cum ar fi distributia de alimente sau de echipamente medicale. Totusi, alte sectoare sunt puternic afectate de reducerea operatiunilor, iar companiile care manipuleaza marfuri s-au vazut nevoite sa puna in conservare flote intregi de stivuitoare.

Daca va aflati in situatia de a opri activitatea, stivuitoarele pot fi depozitate fara probleme pe termen lung. Insa acest lucru nu este valabil si pentru bateriile de tractiune care echipeaza electrostivuitoarele. Depozitarea lor trebuie facuta cu mare grija astfel incat sa nu fie deteriorate si activitatea sa fie reluata rapid atunci cand lucrurile revin la normal.

In acest context, va oferim mai jos cateva sfaturi tehnice care va pot ajuta sa depozitati in siguranta bateriile de tractiune cu electrolit lichid ce nu vor mai fi utilizate pentru o perioada mai lunga.

Asigurati-va ca bateriile sunt incarcate complet inainte de a le depozita

Daca sunteti nevoit sa depozitati bateriile de tractiune cu electrolit lichid pe care nu le mai folositi o perioada indelungata, trebuie mai intai sa va asigurati ca acestea sunt complet incarcate. Astfel, veti putea preveni sulfatarea acestora, proces care afecteaza serios performanta si durata de viata a acumulatorului. De asemenea, repararea unei baterii sulfatate se realizeaza foarte greu si presupune costuri ridicate.

Depozitati bateriile intr-un mediu uscat si ferit de inghet

O data cu sosirea sezonului rece trebuie acordata o atentie sporita spatiului in care vor fi depozitati acumulatorii. Bateriile trebuie amplasate in spatii interioare, ferite de umezeala si inghet, pentru a asigura o buna performanta si in viitor.

Deconectati bateriile daca acestea se afla pe stivuitor

Daca bateria de tractiune este conectata la utilaj, aceasta se va descarca incet chiar daca echipamentul este oprit.

Incarcati bateriile o data pe luna

Chiar daca acumulatorii nu vor mai fi utilizati o perioada lunga de timp, ei trebuie incarcati o data pe luna. In acest mod, va asigurati ca ei vor fi la parametri normali si gata de lucru. Daca depozitati bateriile in camere de incarcare, puteti sa le mentineti conectate la redresoare programate sa efectueze incarcarea automat la un anumit interval de timp.

COVID-19 are un impact major asupra tuturor industriilor iar revenirea la normal va necesita o lunga perioada de timp. Urmand recomandarile de mai sus pentru intretinerea bateriilor scoase din uz, puteti fi increzatori ca acestea vor fi pregatite de lucru atunci cand va fi reluata activitatea.

Daca aveti nevoie de consultanta si solutii pentru intretinerea bateriilor de tractiune, puteti oricand sa ne scrieti la adresa office@vectra.ro.