Furci de stivuitor

6 modalitati de a preveni uzura furcilor de stivuitor

Furcile unui stivuitor reprezinta partea componenta esentiala a acestuia iar mentinerea acestora intr-o stare buna este foarte importanta.

Pentru a preveni deteriorarea timpurie a bratelor de furca, va recomandam o lista cu principalele aspecte de care ar trebui sa tineti cont:

1. Protejati calcaiul furcii

Greutatea marfurilor pe care le manipulati este transportata pe calcaiul furcilor. Din acest motiv, protejarea acestei parti este foarte importanta. Nu trageti si nu aplicati caldura in aceasta zona intrucat puteti deteriora furcile, iar marfa poate cadea in timpul transportului.

2. Utilizati furcile doar pentru ridicarea si coborarea marfurilor

Cea mai frecventa greseala pe care o fac operatorii de stivuitoare o reprezinta utilizarea furcilor pentru a impinge marfurile, nu pentru a le ridica sau cobori. Acest lucru cauzeaza o deteriorare accentuata a acestora.

3. Nu manipulati greutati care depasesc capacitatea de ridicare a stivuitorului

Fiecare stivuitor are o capacitate maxima de ridicare iar aceasta este mentionata pe placuta de identificare a echipamentului. Marfurile manipulate nu trebuie sa fie mai grele decat capacitatea stivuitorului utilizat. De exemplu, pentru a testa daca greutatea este la limita, utilizatorul poate ridica furcile aproximativ 10 cm si se poate deplasa usor in fata sau in spate. Daca rotile din spate sunt in continuare in contact cu solul, marfa poate fi manipulata in siguranta.

4. Nu lasati furcile sa atinga solul

Operatorul trebuie sa se deplaseze numai cu sarcina ridicata la 20-25 cm de sol si cu catargul inclinat spre spate. Fara incarcatura, deplasarea se realizeaza tot cu furcile ridicate la 20-25 cm de sol.

5. Intotdeauna trebuie utilizate ambele furci

Nu incercati niciodata sa ridicati ceva cu o singura furca. Marfurile trebuie manipulate utilizand ambele furci. Folosirea unui singur brat de furca poate cauza indoirea sau craparea acestuia.

6. Intotdeauna marfa se manipuleaza pe toata lungimea furcii

Nu manipulati marfa doar pe varfurile furcilor. De asemenea, nu utilizati stivuitorul ca si cric de ridicare.

Cand se inlocuiesc furcile de stivuitor?

Metodele de control si de reparare ale furcilor pentru toate tipurile de echipamente elevatoare cu furca sunt reglementate prin standardul international ISO 5057. Conform acestuia, daca grosimea partilor orizontala sau verticala se reduce sub 90% din grosimea initiala sau din grosimea minima precizata de producator, bratul de furca trebuie retras din lucru.

Nu se recomanda remedierea prin sudura a fisurilor superficiale sau a uzurii.

Tehnicienii Vectra sunt instruiti pentru verificarea corecta a furcilor de stivuitor. Daca doriti sa faceti o programare de service, puteti trimite solicitarile pe adresa service@vectra.ro.